Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

VN: ontbossing gaat iets minder hard

7 reacties

Wereldwijd is er de afgelopen tien jaar minder bos verdwenen. Het is een eerste teken dat de wereldwijde inspanningen tegen ontbossing vruchten afwerpen.

Dat stelt de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) in een donderdag gepubliceerd rapport. De organisatie wijst er op dat ondanks de positieve ontwikkelingen jaarlijks 5,2 miljoen hectare verdwijnt: een gebied met de oppervlakte van Costa Rica (zoxe2x80x99n 1,25 keer Nederland).

Herbebossing

Tussen 2000-2010 ging elk jaar 13 miljoen hectare bos verloren door toedoen van de mens of door natuurlijke oorzaken. Het decennium daarvoor ging het nog om 16 miljoen hectare. Netto verdween tussen 2000-2010 jaarlijks gemiddeld 5,2 miljoen hectare.

Vooral door ambitieuze herbebossingsprogrammaxe2x80x99s in China, India en Vietnam kon een deel van de verwoestingen worden gecompenseerd. In de tien jaren daarvoor was het netto verlies nog 8,3 miljoen hectare per jaar.

Beschermd

Veel landen wijzigden hun beleid en wezen bossen toe aan plaatselijke gemeenschappen die de gebieden duurzaam beheren. Verder werden meer bossen in nationale parken opgenomen of in andere wettelijk beschermde gebieden.

Bossen bedekken ongeveer 31 procent van het landoppervlakte van de aarde. Zij slaan ongeveer 289 miljard ton koolstof op, meer dan alle koolstof in de atmosfeer.

Bron: de Volkskrant

7 thoughts on “VN: ontbossing gaat iets minder hard

 1. 8000 meldingen van dierenmishandeling per jaar. Stel daar eens de 80.000 meldingen van kindermishandeling tegenover! Een speciale dierenpolitie onder de noemer positieve berichten plaatsen komt op mij nogal cynisch over.
  Als de politie die 80.000 meldingen kindermishandeling aan kan, kunnen die 8000 meldingen er best wel bij.

 2. @Fenna: waarom je de 8000 meldingen van dierenmishandelingen tegenover de 80.000 meldingen van kindermishandelingen stelt is mij een raadsel. De problematiek van kinderen die mishandeld zijn, is van een totaal andere orde. Belangwekkend genoeg uiteraard, maar daar gaat het bericht niet over.
  Als je het stuk goed gelezen hebt, dan lees je dat het tot nu toe een probleem is om direct en adequaat op te treden bij constatering van dierenmishandeling.
  Het is dan zeker een positief bericht als aan dierenleed sneller een eind kan worden gemaakt door het aanstellen van BOA’s.

 3. Omdat het te veel is voor te weinig: de middelen om op te treden tegen dierenmishandeling zijn er al. Als het ministerie van justitie extra geld aan politiediensten wil uitgeven dan liever aan misdaden jegens mens dan dier.
  En omdat ik heel principieel vind dat mens boven dier gaat en het sinds de PvdD veel te vaak lijkt dat mens en dier gelijk worden gesteld.
  Verder heb ik gegoogeld op het aantal meldingen kindermishandeling, omdat ik vooraf al wist dat er dan een getal zou komen wat het getal van de meldingen dierenmishandeling ver in de schaduw zou stellen.

  Lieve Marijke, je positieve berichten lees ik met veel plezier, maar soms, heel soms, is een bericht me té positief en te weinig kritisch. Gelukkig gebeurt dit zo weinig dat ik je weblog nog steeds zeker één keer per week opzoek.

 4. @Fenna: Je vindt Marijke “soms te positief en te weinig kritisch”? Denk dan zelf ook even kritisch na: je hebt gegoogled op MELDINGEN van kindermishandeling en dierenmishandeling: ik ben er van overtuigd dat het aantal GEVALLEN van dierenmishandeling vele malen groter is dan van kindermishandeling, en vooral ook het aantal gevallen van ernstige mishandeling van dieren is veel groter. De ernstigste gevallen van kindermishandeling zijn gelukkig nog zo bijzonder dat ze nog breed worden uitgemeten in de media. Sinds Donner er door gekregen heeft dat een opvoedkundige tik onder kindermishandeling valt, is uiteraard het aantal meldingen drastisch toegenomen! Veel gevallen van ernstige dierenmishandeling, waarbij dieren onnoemelijk lijden en een zinloze dood vinden, komen nooit aan het licht of pas als er weer een hele kudde dieren dood en stervend gevonden wordt.
  Ja, bij mij gaat de mens ook boven het dier, maar als dat bij jou uit je geloof voortkomt, dien je goed te beseffen dat volgens de Bijbel ook de (alle!) dieren geschapen zijn door dezelfde God die ook de mens geschapen heeft!

 5. @Dwarsbongel: ik zou willen dat ik je gelijk kon geven, maar helaas: In Nederland worden per jaar ten minste 50.000 kinderen ernstig mishandeld. Elke week sterft in Nederland een kind aan de gevolgen van kindermishandeling. Het betreft hier alle vormen van lichamelijk of geestelijk geweld, dus inclusief misbruik, verwaarlozing en nalatige behandeling. En dit zijn alleen nog maar de cijfers op basis van het aantal meldingen.
  Op de website van RAAK (actiegroep kindermishandeling)is meer schokkende informatie te vinden: http://www.stopkindermishandeling.nl/stopkindermishandeling/index.htm
  Overigens is het vrij algemeen bekend dat de meldingen kindermishandeling ver achter blijven bij het werkelijke aantal.

 6. @Fenna: Het log dat Marijke geplaats heeft, gaat over het optreden tegen dierenmishandeling.
  Optreden tegen kindermishandeling is zeer beslist een uitermate belangrijk onderwerp, daar is geen misverstand over!
  Maar het is niet het enige onderwerp waarmee mensen zich dienen bezig te houden, en het was hier niet aan de orde.
  Ik ervaar je reacties op dit onderwerp als het propageren van je eigen stokpaardje, zonder het inzicht dat andere problemen ook aandacht vereisen. Zo is het moeilijk discussiëren… In die zin dus een negatieve reactie op een positief bericht.
  Off topic verder dus:
  Ik heb de link gevolgd die mij moest overtuigen van jouw gelijk, maar ik krijg geen goed inzicht met wie ik daar te maken heb. En een actiegroep die alleen maar roept hoeveel mishandelingen er plaatsvinden, dat maakt mij alleen maar kritisch… Hoe goed de bedoelingen ook zijn.
  Als ik die getallen wil weten zal ik die heel kritisch opzoeken.
  En ja, ik heb geestelijke en lichamelijke kindermishandeling “aan den lijve” ondervonden. Dat heeft mij niet ongenuanceerd gemaakt.

 7. Nogmaals off topic: Toevallig of niet: TROUW, toch niet de meest sensatiebeluste krant constateert juist nu dat 1 op de 10 meldingen van kindermishandeling onterecht is: http://www.trouw.nl/nieuws/nederland/article2983716.ece/_1_op_10_meldingen_kindermishandeling_onterecht_.html
  Lees ook hoe valse meldingen gezinnen helemaal kapot kunnen maken: http://www.trouw.nl/achtergrond/deverdieping/article2983470.ece/_rsquo_Het_gezin_is_helemaal_weg_rsquo__.html
  Wat je daarmee aanricht, kun je eigenlijk ook bestempelen als geestelijke kindermishandeling: hun veilige basis is ontwricht.
  Wat niet wil zeggen dat alle werkelijke gevallen aan het licht komen, maar dat rechtvaardigt geen valse meldingen! Er lopen blijkbaar evenveel zieke of overspannen geesten rond die valse meldingen doen, als dat er zijn die kinderen mishandelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s