Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

Zeeuwse mode

Een reactie plaatsen

Heust610_185094x

Het bed bij een foto van Van Heists atelier. (Foto Daan Brand )

Streekdracht is een van de pijlers van het Zeeuws Museum in Middelburg. Maar sinds het museum drie jaar geleden na een lange verbouwing heropende, spreekt men er liever over mode xe2x80″ streekdracht klinkt nou eenmaal niet zo aantrekkelijk. Ook de manier van tonen is veranderd. Modeontwerpers worden uitgenodigd om hun eigen werk relateren aan stukken uit de vaste de collectie. Na de Belg Erik Verdonck en de Deen Henrik Vibskov is nu Monique van Heist gevraagd een expositie in te richten.

Van Heist (1972) neemt een bijzondere plaats in in de Nederlandse mode, en niet alleen vanwege jaar stoere, doordachte vrouwenkleren. Sinds een jaar werkt ze volgens een nieuw, zelfbedacht systeem, dat ze Hello Fashion heeft genoemd. In plaats van steeds met een nieuwe collectie te komen, breidt ze haar collectie beetje bij beetje uit. Alle ontwerpen blijven in principe dus altijd verkrijgbaar. Het Zeeuws Museum zag een parallel met de manier waarop Zeeuwse vrouwen vroeger met hun garderobe omgingen; daar werden ook alleen maar dingen aan toegevoegd.

……Het is een vrolijke bedoening bij Mode met Monique. Maar de expositie maakt weinig duidelijk over de vermeende overeenkomst tussen de opbouw van een traditionele Zeeuwse garderobe en de werkwijze van Van Heist (overigens niet Zeeuws)…..

Lees het hele artikel in  de Volkskrant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s