Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

Wetenschap in crisistijd

1 reactie

De economische crisis verspreidt zich als een olievlek over de aardbol en pakt erger uit dan bijna iedereen had verwacht. Wat betekent dat voor de wetenschap, en wat kunnen onderzoekers bijdragen aan het herstel?

De zelfzuchtige zoektocht naar snel gewin heeft zijn beste tijd gehad. Het kapitalisme wordt door de huidige economische crisis socialer. Het gezamenlijk belang komt weer voorop te staan, ook in het bedrijfsleven. Dat is goed nieuws voor de xe2x80x98zachtexe2x80x99 wetenschappen, want die zijn nodig om deze ontwikkeling goed te kunnen begrijpen. Sociologen, psychologen en historici komen daarom meer in het centrum van de aandacht te staan.

Dat zegt Noreena Hertz, globaliseringsprofessor aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit. Samen met een aantal andere toonaangevende denkers laat zij in Nature haar licht laten schijnen over de consequenties van de recessie voor de wetenschap. Ze verwacht dat het gezamenlijk belang ook steeds meer een richtsnoer gaat worden voor bedrijven en overheden. Of misschien hoopt ze het, want haar ideexc3xabn zijn niet zonder idealisme.

Lees het hele artikel in Noorderlicht.vpro

One thought on “Wetenschap in crisistijd

  1. Ik help hopen dat er aan deze crises gevolgen worden verbonden, die ook tot werkelijke veranderingen leiden, want tot nu toe zie je bij elke minimale optimistische trend weer een opleving van “de zelfzuchtige zoektocht naar snel gewin”…!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s