Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

De keuze op 9 juni is: groen of niet groen

Een reactie plaatsen

Hpim3141groen

Groen

Fabriekenvies

Niet groen

Laat politieke partijen hun visie geven op milieu- en natuurbeleid. Dat is de basis onder economisch herstel.

Het is verkiezingstijd en met grote bezuinigingen voor de boeg hoor je overal dat de tegenstelling tussen links en rechts terug is. Er is weer wat te kiezen.

Maar is de tegenstelling links-rechts de meest relevante? De meeste politieke partijen kiezen voor economische herstelmaatregelen zonder structurele aandacht voor duurzaamheid. Het resultaat is zorgwekkend: restauratie van een economisch bestel zonder waarde voor steeds schaarsere natuurlijke hulpbronnen. Een bestel dat afstevent op nieuwe en hardnekkige instabiliteit. De keuze is vooral tussen groen of niet-groen.

Biodiversiteit is de basis onder onze voedselvoorziening, levert grondstoffen voor onze industrie en speelt een cruciale rol in de regulering van ons klimaat. In plaats van deze natuurlijke schat te koesteren, plegen we er in hoog tempo roofbouw op en tasten we het fundament onder onze economie en onze welvaart aan.

De vis raakt op, het bos verdwijnt, de bodem wordt onvruchtbaar en zoet water wordt kostbaarder dan goud. We realiseren ons onze afhankelijkheid onvoldoende. Te veel van die diensten zijn gratis en nemen we dus voor lief. Nog vorige week waarschuwde de VN dat verdere aantasting van de biodiversiteit die diensten ernstig in gevaar brengt.

Behoud van biodiversiteit is niet alleen een kwestie van beschaving, gexc3xafnspireerd door mooie natuurfilms. Behoud van biodiversiteit is van levensbelang. Het milieubesef van politieke partijen lijkt zich te versmallen tot CO2 en energie. Waar is de brede invulling van duurzaamheid? Waar een heldere visie en inspirerende doelen, zoals het biodiversiteitneutraal produceren door de industrie en het verkleinen van onze ecologische voetafdruk?

Lees het hele bericht in Trouw

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s