Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

Wonen en werken in een glazen jas

Een reactie plaatsen

Glazenwoning Bloemen en planten voelen zich wel in een broeierige kas. Maar met nieuwe technieken wordt het ook voor mensen goed toeven in gebouwen met een glazen huls. En de energiewinst is gigantisch. xe2x80x9eDe omslag komt. Het vergt enige verbeelding, maar het kan.xe2x80x9dEr kan amper nog een huis, kantoor of school worden gebouwd zonder dat er eisen worden gesteld aan het energiegebruik. Bijna elke opdrachtgever vraagt erom. Energieneutraal of op zijn minst energiezuinig is alom de leidraad geworden.

Soms zijn daar nieuwe technieken voor nodig. Soms ook kunnen, met nieuwe kennis, oude technieken worden ingezet. Zoals bijvoorbeeld het gebruik van glas. Die methode, in de 18de eeuw met de komst van de oranjerie begonnen, is lang verguisd. Gebouwen met veel glas lieten weliswaar flink wat daglicht binnen, maar leverden anderzijds een broeierig klimaat op waarin mensen niet prettig konden wonen en werken.

Tegenwoordig denken we bij glazen gebouwen in de eerste plaats aan de moderne vorm van de oranjerie: de tuinbouwkassen. xe2x80x9eHet is niet voor niets dat juist in de Nederlandse glastuinbouw nieuwe methodes zijn ontwikkeld om de voordelen van zonnewarmte en daglicht beter te benuttenxe2x80x9d, zegt Huub ter Haar, een van de trekkers van het programma Bouwen met groen en glas. xe2x80x9eVanwege de hoge energiekosten zijn glastuinders zeer innovatief. Er zijn al energieneutrale en zelfs energieleverende kassen.xe2x80x9d

Foto: Een impressie van het nieuwe onderkomen van de Christelijke Agrarische Hogeschool in Dronten. Het gebouw zal door glazen muren omhuld zijn. xc2xa9 Trouw:

Lees het hele artikel in Trouw

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s