Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

Vaccin tegen borstkanker dichterbij

1 reactie

CLEVELAND – Amerikaanse wetenschappers zeggen een vaccin te hebben vervaardigd dat bij muizen de ontwikkeling van borstkanker heeft voorkomen.

De wetenschappers hopen dat het vaccin in de toekomst ook bij mensen goede resultaten zal afwerpen. De Amerikanen, die hun bevindingen publiceerden in het blad Nature Medicine, waarschuwen overigens dat het vaccin eerst nog op mensen beproefd moet worden en dat het – als deze proeven succesvol zijn – nog wel een paar jaar kan duren eer het vaccin algemeen verkrijgbaar is.

Volgens de immunoloog die het onderzoek leidt, keert het vaccin zich tegen een eiwit dat aangetroffen wordt in de meeste borsttumoren. ,,Als het vaccin bij mensen net zo werkt als bij muizen, zal dit een kolossale prestatie zijn. Dan zouden we borstkanker kunnen uitschakelen”, aldus Vincent Tuohy, van het Cleveland Clinic Learner Research Institute. ,,Wij geloven dat dit vaccin een gebruikt zal worden om borstkanker bij volwassenvrouwen te voorkomen, zoals andere vaccins dat hebben gedaan met veel kinderziektes”.

In het onderzoek vaccineerden de Amerikanen muizen die in genetisch opzicht kwetsbaar waren voor kanker. De ene helft van de dieren kreeg een vaccin met xc3¡-lactalbumine en de andere helft met een vaccin zonder deze stof. Geen van de muizen uit te eerste groep ontwikkelde borstkanker, terwijl alle andere muizen dat juist wel deden.

De Britse kankeronderzoeker Robert Hawkins verklaarde tegenover de Britse omroep BBC: ,,Deze studie beschrijft een interessante benadering om borstkanker te voorkomen. Het zal nog verscheidene jaren duren eer dit vaccin volledig getest kan worden, om te kunnen beoordelen of de ontwikkeling van de ziekte bij vrouwen er veilig en effectief mee gestopt kan worden.”

One thought on “Vaccin tegen borstkanker dichterbij

  1. Hm, er zijn daar inderdaad heel veel blote piemeltjes te zien, daar in die pronkzaal van het Vaticaan…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s