Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

Paul Verhoeven verfilmt Stille kracht

Een reactie plaatsen

De Nederlandse filmregisseur Paul Verhoeven wil de roman Stille Kracht van Louis Couperus uit 1900 gaan verfilmen. Hij is met scenarioschrijver Gerard Soeteman een maand geleden begonnen aan het schrijven van een script. Verhoeven vertelde dat gisteravond tijdens een vraaggesprek in het VPRO-programma Zomergasten (Een magistrale avond met een zeer gedreven kunstenaar! Marijke)

Stille Kracht is een roman over Nederlandse kolonialen in Nederlands-Indixc3xab, die zich bedreigd voelen door paranormale verschijnselen. In de film die Verhoeven zich voorstelt, vertelde hij, zal een grote plaats worden ingeruimd voor themaxe2x80x99s die in Couperusxe2x80x99 roman meer latent aanwezig zijn: verzet tegen de koloniale overheerser van de zijde van de inlandse bevolking, en de rol van fundamentalistische moslim-filosofiexc3xabn  bij het verzet tegen het kolonialisme.

Stille kracht is een keer eerder verfilmd, in de vorm van een driedelige televisieserie van de AVRO uit 1974. De regie was toen in handen van Walter van der Kamp, en hoofdrollen werden gespeeld door Pleuni Touw en Willem Nijholt. Het thema overspel, dat ook Verhoeven wil benadrukken, speelde in die serie al een grote rol. Hier een fragment met Pleuni Touw. De desbetreffende scene in de roman gold in 1900 als betrekkelijk scandaleus. Bron: nrc handelsblad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s