Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

Gezellig twitteren met opa

1 reactie

Opatwitter 

Internetclub Moerwijk Morgen geeft ouderen les in internetvaardigheden, om ze zo uit hun sociale isolement te halen.xc2xa9 FOTO MAARTEN HARTMAN

De vijftigplusser is steeds vaker te vinden op Facebook of Hyves. xe2x80x9eTelevisie is een venster op de wereld, maar internet geeft daar een deur bij.xe2x80x9d

xe2x80x99Twitter?xe2x80x9d, schampert zestigplusser Louise Witmus van internetclub Moerwijk Morgen. Van de berichtjes van 140 tekens moet zij niets hebben. Vxc3xa9xc3xa9l te vluchtig. Maar senioren zijn hard op weg om net zo internetwijs te worden als de jongere generaties. Anderhalf miljoen ouderen zitten op Hyves en twitteren met oma is allang geen uitzondering meer.

Bij de Moerwijkse internetclub in Den Haag, gevestigd in een oud postkantoor, zitten ze al gezellig aan de koffie. Opaxe2x80x99s met robuuste wandelstokken houden verhitte discussies over de verschillen tussen Windows en Mac. De grote grijze hoorn uit de oude telefooncel en de poststempels mogen dan verdwenen zijn, tegenwoordig wordt hier een andere, modernere vorm van communicatie tot stand gebracht. De club geeft ouderen les in internetvaardigheden, om ze zo uit hun sociale isolement te halen. Zo geven mensen die voorheen nooit buiten kwamen, nu les aan ouderen die het computeren nog moeten leren. In het klaslokaal, achter de vroegere loketten, staan de pcxe2x80x99s en koptelefoons netjes in rijtjes opgesteld.

xe2x80x9eTelevisie is een venster op de wereld, maar internet geeft daar een deur bijxe2x80x9d, omschrijft lid Louise Witmus het effect van de vereniging. Zoxe2x80x99n 250 ouderen volgen er cursussen en doen zo niet alleen virtueel, maar ook binnen de club contacten op.

xe2x80x9eLaatst heb ik een 86-jarige nog een website leren makenxe2x80x9d, vertelt voorzitter Marien van Delft. En via Internetburen, een speciaal voor de wijk opgezet netwerk dat alle huizen verbindt, kunnen ook mensen die slecht ter been of bedlegerig zijn anderen ontmoeten. Dat is lang niet alleen meer per e-mail: de senioren van de club zijn ook actief op Skype, MSN en Hyves. Het oudste lid is 95 jaar. xe2x80x9eMaar die liegt op haar website vijftien jaar van haar leeftijd af!xe2x80x9d lacht Van Delft.

Lees het hele bericht in Trouw

One thought on “Gezellig twitteren met opa

  1. Mooie gedachte om het weekend in te gaan.
    Vrolijke groet uit Amsterdam-ZuidOost.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s