Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

Rotterdam succesvol in aanpak werkloosheid

1 reactie

 De werkloosheidsaanpak in Rotterdam blijkt zo succesvol dat behalve andere gemeenten ook het nieuwe kabinet deze werkwijze ambieert. In het akkoord van het minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV staat dat er xc3xa9xc3xa9n regeling moet komen om mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt aan het werk te helpen.

Landelijk spraken VVD, PvdA en CDA al een tijd over samenvoegen van de regelingen aan de onderkant van de arbeidsmarkt: bijstand, sociale werkvoorziening en Wajong voor jonge mensen met een handicap. Rotterdam is het ruim vier jaar geleden gaan uitproberen. xe2x80x9eHet zijn alleen maar hokjes die belemmerend werken om voor mensen een baan te vindenxe2x80x9d, zegt Johan Vermeer, directeur Mensen en Middelen bij Roteb in Rotterdam.

Bij dit reinigings- en productiebedrijf werken vijfduizend mensen, onder wie de mensen uit de bijstand met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Ze zijn moeilijk aan een baan te helpen omdat ze vaak meerdere problemen hebben: financieel, in het gezin, psychisch en/of met huisvesting. Bovendien hebben ze vaak al meer dan tien jaar niet meer gewerkt.

In de Rotterdamse aanpak worden mensen eerst intensief begeleid, ook in het aanpakken van

eventueel andere problemen. xe2x80x9eAls je ze zonder begeleiding aan het werk zet, vallen ze veel sneller terugxe2x80x9d, licht Sandra Leferink, jobcoach bij Roteb, toe. Ze leren weer om op tijd op te staan, worden begeleid in hun houding en gedrag op het werk en hoe ze met collegaxe2x80x99s en hun leidinggevende omgaan.

xe2x80x9eRotterdam is een van die steden waar ze heel serieus en systematisch kijken hoe je bestaande regelingen zo kunt hanteren dat meer mensen aan het werk kunnen komen. Dat is heel positiefxe2x80x9d, zegt voorzitter Renxc3xa9 Paas van Divosa, de vereniging van managers van sociale diensten. xe2x80x9eRotterdam heeft een traditie van uitproberen. Ze trekken zich daar niet al te veel aan van allerlei regelingen, maar stellen zich simpelweg ten doel om zo veel mogelijk mensen aan het werk te krijgen.xe2x80x9d

Inmiddels zijn in Rotterdam 25.000 mensen uit de bijstand. De helft heeft betaald werk, de anderen doen vrijwilligerswerk, lopen stage, zijn weer terug naar school of werken met behoud van een uitkering. Dat is een verdubbeling van het resultaat in de periode voor de nieuwe aanpak. Voor de nieuwe collegetermijn wil verantwoordelijk wethouder Dominic Schrijer 20.000 mensen uit de bijstand aan het werk helpen.

Bron: Reformatorisch Dagblad

One thought on “Rotterdam succesvol in aanpak werkloosheid

  1. Mooi bericht over het succes van Rotterdam bij de aanpak van werkloosheid. Wat ik ook prina vind/vond was het bericht over een onderscheiden gemeente, die mensen in de bijstand pas geld uitkeert als ze minimaal wat uren vrijwilligerswerk doen of meehelpen het openbaar groen te onderhouden. Thuis blijven zitten maakt je cirkel steeds kleiner.
    Andrxc3xa9 Naber

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s