Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

Speciale natuur door menselijke bemoeienis

1 reactie

Drenthe 
Orchideexc3xabn langs een schelpenpad in het Fochteloxc3xabrveen.xc2xa9 FOTO HANS DEKKER

Planten kunnen best gedijen op mensenwerk. Drentse wegbermen staan vol met zilte schijnspurrie. Kalkrijke schelpenpaadjes trekken riet- en keverorchis.

Het parkje in de buurt, de berm van een snelweg of een schuttersputje op een militair oefenterrein. Allemaal plaatsen waar de mens zich met de natuur bemoeit en zo kansen schept voor soms bijzondere planten en dieren.

Neem de berm van de A28 bij de afrit Assen-Zuid. Die is in de lente compleet wit van het Deens lepelblad, een zoutminnende plant die gewoonlijk alleen langs de kust groeit. xe2x80x9eHet lepelblad maakt gebruik van de pekel van de gladheidsbestrijdingxe2x80x9d, vertelt beleidsmedewerker Natuur Hans Dekker van de provincie Drenthe. xe2x80x9eHeel veel plantensoorten kunnen daar niet mee omgaan en verdwijnen. Het lepelblad kan dat wel en duikt in het gat.xe2x80x9d

De provincie publiceerde onlangs het boek xe2x80x99Natuur in Drenthexe2x80x99, een lijvig overzicht van de stand van zaken in de natuur. Het boek noemt ook andere planten die goed met zout overweg kunnen en ervoor zorgen dat de Drentse wegbermen ogen als kwelders: het stomp kweldergras, de zeeweegbree en de zilte schijnspurrie. Bij Witteveen, langs de weg van Emmen naar Drachten, groeide tot voor kort Engels gras, ook al een kustsoort. De planten zijn daar vanwege werk aan de weg tijdelijk verdwenen, maar zullen na een tijdje wel weer terugkeren.

Lees het hele bericht in Trouw

One thought on “Speciale natuur door menselijke bemoeienis

  1. Om zoiets te bedenken hoef je geen Jezuxefet te zijn, maar het helpt wel…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s