Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

Massale schreeuw om cultuur

1 reactie

WFA98T_MAASTRICHTSE_308655e 
Zo'n 75.000 mensen hebben vandaag meegedaan aan de landelijke manifestatie xe2x80x98Nederland schreeuwt om cultuurxe2x80x99.

De manifestatie vond plaats in zeventig steden in het land.

Met muziek, zang maar ook geschreeuw protesteerden de deelnemers van de actie tegen de aangekondigde bezuinigingen van het nieuwe kabinet op kunst en cultuur.

In Amsterdam waren de meeste cultuurminnaars op de been. Op het Leidseplein verzamelden zich ongeveer 20.000 mensen om luidkeels hun ongenoegen te uiten over de bezuinigingen. Vanaf het bordes van de Stadschouwburg hielden bekende en minder bekende Nederlanders onder leiding van spreekstalmeester Ivo Niehe xe2x80x98one-minute-statementsxe2x80x99. Onder anderen Cornald Maas, Waldemar Torenstra en Sylvia Toth lieten hun noodkreet horen over de bezuinigingen op kunst en cultuur.

Met geklap, gejoel en geschreeuw ondersteunde de menigte de sprekers. xe2x80x9eHet zaallicht zal uitgaan en het zal donker wordenxe2x80x9d, somberde acteur Roeland Fernhout. Ivo Niehe hield de mensen voor dat de verhoging van de btw geen geld oplevert, maar de regering alleen geld kost. xe2x80x9eEr komen zoveel minder mensen naar voorstellingen, dat er juist minder btw binnenkomt.xe2x80x9d

Op de Neude in Utrecht bracht een groot orkest bestaande uit musici uit onder meer het Koninklijk Concertgebouworkest, het Radio Filharmonisch Orkest maar ook amateurs, de negende symfonie van Beethoven ten gehore. xe2x80x9eAl wat schoon is kent geen functie, dan de functie van het zijn. Als daarin de messen snijden, lijden alle mensen pijnxe2x80x9d, zongen koorleden en medestanders. Op het Utrechtse plein hadden zich volgens de gemeente ruim 3500 mensen verzameld.

Ook buiten de Randstad gingen cultuurliefhebbers de straat op. In Arnhem verzamelden actievoerders zich bij het concertgebouw Musis Sacrum. In Brabant trokken muzikanten en toneelspelers als een ware cultuurkaravaan van stad naar stad met speeches en muziekoptredens.

In Venlo lieten tientallen demonstranten zich zaterdag horen met het protestlied van Freek de Jonge op de Markt en voor theater De Maaspoort. Het gezelschap liep ook zingend door het stadscentrum van Venlo met een doodskist met het opschrift Cultuur geeft kleur, bezuinigen niet.

 De landelijke manifestatie wordt zaterdagavond afgesloten in Den Haag.

Niet alleen het rijk, ook de gemeenten gaan de komende jaren fors bezuinigen op cultuur. Dat bleek zaterdag uit een onderzoek dat RTL Nieuws samen met onderzoekscentrum COELO uitvoerde onder 253 gemeenten. De komende twee jaar geven gemeenten 173 miljoen euro minder uit aan kunst en cultuur, concludeerden de onderzoekers.

Bron: nrc.nl

One thought on “Massale schreeuw om cultuur

  1. Eigenlijk is het treurig dat maar 75000 mensen, al lijkt dat veel, hun stem hebben verheven om te protesteren tegen de cultuurbarbaren die Nederland op deze wijze wilen verarmen. Het was zo toch een beetje als een hond die blaft tegen de maan.
    Het tij kan alleen maar keren als dit kabinet zo snel mogelijk verdwijnt. Het is te hopen dat de christenen in het CDA zich opnieuw bekeren en eruit stappen. Want van de VVD verwacht ik helemaal niets.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s