Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

Het nut van pessimisme

3 reacties

Een bericht op dit weblog van een man die het nut van pessimisme wil propageren? En ook dat deze mening komt van een man uit het traditionele conservatisme, daar waar ik me aan de andere kant van dit spectrum bevind? Ja, het is raar. Maar ik heb het stuk gelezen (niet het boek), en vind de mening van Roger Scruton meer dan het lezen waard. Misschien schaf ik het boek ook nog aan om meer te lezen over deze stelling. Want ik geloof met hem dat ongebreideld optimisme zonder dat we lering trekken uit fouten die gemaakt zijn in het verleden, met andere woorden, dat we onze geschiedenis niet 'meenemen' in ons heden, we een kardinale denkfout maken, we de wereld met dit soort optimisme geen dienst bewijzen, integendeel.

Enfin, lees het artikel over het betoog van deze filosoof en formuleer daarna je eigen mening hierover. Bij mij behoort het in elk geval tot de artikelen die 'het lezen waard' zijn.

xc2xa9Marijke van der Scheer

In zijn boek xe2x80x99Het nut van pessimisme. En de gevaren van valse hoopxe2x80x99 waarschuwt filosoof Roger Scruton tegen idealisme. Hij heeft weinig hoop dat zijn betoog aanslaat bij de doelgroep. Bij velen is idealisme onuitroeibaar.

Op de Rotterdamse Wilhelminapier, aan de voet van de Erasmusbrug, klinken drilboren en hamers. De pier moet het paradepaardje van de stad worden. Het ene na het andere gebouw is er de laatste jaren uit de grond gestampt: een theatercomplex, een havenkantoor, wolkenkrabber Montevideo en sinds kort staat er New Orleans, met zijn 160 meter de hoogste woontoren van Nederland.

Op het uiterste puntje van de pier, ingeklemd tussen al die torens, ligt hotel New York. Een klein, vriendelijk gebouw uit de negentiende eeuw, verdwaald in het xe2x80x99Manhattan aan de Maasxe2x80x99 van de eenentwintigste. In een kamer op de tweede en tevens hoogste verdieping van het hotel kijkt de Engelse filosoof Roger Scruton uit het raam. xe2x80x9eVerschrikkelijkxe2x80x9d, zegt hij. xe2x80x9eDie wolkenkrabbers, verschrikkelijk toch?xe2x80x9d

Nee, van liefde voor moderne architectuur loopt de filosoof niet over. Voor wel meer moderne verschijnselen niet, trouwens. Communisme, kindgericht onderwijs, Keynesiaanse economie, vrije seks, ontwikkelingswerk, de vredesbeweging, de Europese Unie, multiculturalisme: alles wat ook maar in de verte riekt naar idealisme krijgt er genadeloos van langs in zijn nieuwste boek, xe2x80x99Het nut van pessimisme. En de gevaren van valse hoopxe2x80x99.

Lees het bericht helemaal in Trouw

3 thoughts on “Het nut van pessimisme

  1. Gek toch, dat ik blij word van deze berichten. Is dat DNA gestempeld? Versterkt door opvoeding in een gelukkige jeugd? Ongetwijfeld, maar wat vind ik die wolkenkrabbers in Rotterdam mooi om naar te kijken. Mooi ook om er in te zijn, je een beetje een vogel te voelen en de wereld vanuit de luchtbeleving tot je te nemen. En dan dat positivisme versus pessimisme. Idealisme versus realisme. In mijn beleving heerst de opwinding van mooi, beter, een ander een plezier doen, hope, uitkijken naar iets… En als dan daar lang niet van alles uitkomt? Jammer, maar dat gevoel wat je met de hoop, met dat idealisme, met die blijheid meedraagt, dat is verslavend lekker. Ben ik de enige?

  2. @Andrxc3xa9 Naber: nee je bent niet de enige. Zoals jij het formuleert komt heel dicht bij de wijze waarop ik probeer te genieten!
    Onderweg zijn naar iets goeds, iets leuks, iets moois, vind ik vaak prettiger en interessanter dan het uiteindelijke aankomen…

    Dank voor je heerlijke reactie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s