Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

Regime-Mubarak lijkt bereid tot overleg achter de schermen

Een reactie plaatsen

Terwijl in de Egyptische hoofdstad honderdduizend betogers om het vertrek van president Hosni Mubarak roepen, lijkt achter de schermen het overleg tussen het regime en oppositiegroepen mogelijk op gang te komen.

Zolang de president niet aftreedt, weigeren de meeste oppositieleiders direct te onderhandelen, maar belangrijk is dat het regime ook de Moslimbroederschap wil betrekken bij gesprekken. Vicepresident Omar Suleiman verklaarde met alle oppositiegroeperingen de dialoog aan te zullen gaan, de fundamentalisten inbegrepen.
Dat zou een radicale verandering in de houding van het Egyptische regime betekenen. De Moslimbroederschap is sinds 1954 een verboden organisatie in Egypte. Desondanks werd de beweging tot op zekere hoogte gedoogd om sociale werken te verrichten en uit te groeien tot de populairste en best georganiseerde oppositiegroepering in Egypte. Bij de laatste parlementsverkiezingen in november vorig jaar wist echter niet xc3xa9xc3xa9n oppositielid een zetel te winnen vanwege een verbod op hun kandidatuur.

Mubarak heeft zichzelf altijd gepresenteerd als het enige alternatief voor het moslimfundamentalisme. Door andere seculiere alternatieven de kop in te drukken slaagde hij erin veel mensen binnen en buiten Egypte daarvan te overtuigen. Gisteren herhaalde hij dit argument in een interview met de Amerikaanse nieuwszender ABC. Hij zei zijn functie graag neer te willen leggen, maar te vrezen dat hij het land daarmee in chaos zou storten. Door een machtsvacuxc3xbcm zou de Moslimbroederschap de macht kunnen overnemen.

Presidentskandidaat

Een van de gematigde leiders van de Moslimbroederschap, Issam al-Arian, ontkende gisteren tegenover BBC dat de Moslimbroeders een presidentskandidaat naar voren willen schuiven. De organisatie zou de voorkeur geven aan een kandidaat die door alle oppositiegroepen wordt gesteund. xe2x80x98We willen een democratische staat met een onafhankelijke rechterlijke macht gebaseerd op islamitische principesxe2x80x99, aldus Al-Arian. Meer conservatieve en radicale leiders van de fundamentalistische organisatie hebben zich tot dusver niet publiekelijk uitgelaten.

Copyright (c) 2011 Het Financieele Dagblad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s