Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

Boer heeft toekomst als duurzame bio-econoom

1 reactie

Nederland moet topspeler worden in xe2x80x99agro-foodxe2x80x99. Prima, maar dan moet het kabinet-Rutte duurzaamheid voorop stellen.

Het kabinet-Rutte-Verhagen wil van Nederland koploper maken in agro-food. Die sector is onderdeel van de oplossing voor de (inter)nationale uitdagingen rond voedselzekerheid, armoedebestrijding, energie, water, klimaat, vrede en stabiliteit, zo luidt de analyse. Maar als we willen bijdragen aan oplossing van die mondiale vraagstukken, dan moeten we ons ook meteen profileren op het gebied van duurzaamheid.

Als de landbouw, de transportsector, de chemie, de energiebedrijven en de kennisinstellingen de handen ineen slaan kan Nederland inderdaad de economische koploper zijn in deze snel ontwikkelende biobased economy ofwel de bio-economie. Er wordt van deze sector veel verwacht. Door slimme raffinage van landbouwproducten en plantenresten kunnen brandstoffen worden gemaakt voor onze autoxe2x80x99s en voor de elektriciteitscentrales.

Deze bio-energie vormt nog maar het begin van een grootschalige nieuwe ontwikkeling. Biomassa blijkt steeds meer een geschikte vervanger te zijn voor allerlei toepassingen van fossiele aardolie in de industrie. We kunnen daarom uitzien naar bioshampoo, bioplastic en zelfs naar biostaal. Niet alleen vermindert dit onze afhankelijkheid van fossiele grondstoffen, belangrijker is nog dat het inzetten van plantaardig materiaal in onze economie de uitstoot van CO2 aanzienlijk kan terugdringen.

Juist Nederland heeft het in zich om uit te groeien tot een belangrijke speler in deze bio-economie. We beschikken in ons land immers over een efficixc3xabnte, krachtige landbouwsector die zijn potentieel nog maar ten dele benut. Daarnaast kennen we meerdere toonaangevende kennisinstellingen op dit vlak. Bovendien kan ook op dit punt onze spilfunctie in de Europese transport en logistiek goed worden benut, onder meer door de uitstekende faciliteiten waarover de haven van Rotterdam beschikt. Daarnaast heeft de Nederlandse energiesector al de nodige ervaring met het inzetten van groene grondstoffen en is er hier een goed toegeruste en innovatieve chemische sector.

Lees het hele bericht van Dorette Corbey, voorzitter Commissie duurzaamheidsvraagstukken, in Trouw

One thought on “Boer heeft toekomst als duurzame bio-econoom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s