Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

Nooit buigen voor de maffia

Een reactie plaatsen

Kok Filippo Cogliandro uit Calabrixc3xab besloot geen protectiegeld te betalen aan de plaatselijke maffiaclan. Hij raakte bijna al zijn klandizie kwijt. Zijn personeel bleef hem trouw. Twee jaar later gaat hij voorop in de strijd tegen de xe2x80x99ndrangheta.

Nooit buigen voor de maffia Geen enkele auto op de boulevard in Lazzxc3 ro. Op deze donkere woensdagavond is het voorstadje van Reggio Calabria een treurige bedoening. Lege parkeervakken, kapotte straatlantaarns. Door regen en wind afgekloven palmbomen langs het water. Aan de overkant van de Straat van Messina flikkeren de lichtjes van Sicilixc3xab.
 
De tafels in restaurant Lxe2x80x99Accademia van chef-kok Filippo Cogliandro zijn leeg. In de keuken staat Gianni, de kok in opleiding, aardappelen te schillen. Een handjevol maar. Veel gasten worden er niet verwacht vandaag. Morgen trouwens ook niet. In de trouwzaal, ingericht als Griekse tempel, ligt een zeil over de vleugel, die zo te zien allang niet meer is bespeeld. Het is rustig in Lxe2x80x99Accademia. Te rustig.
 
Op een bank in de grote zaal zit Filippo Cogliandro (41), een rondbuikige, vrolijke Calabrees. Cogliandro is een van de weinigen in de regio die openlijk xe2x80x98neexe2x80x99 durft te zeggen tegen de pizzo, het protectiegeld. Op het tegenovergelegen Sicilixc3xab kwam de afgelopen jaren onder winkeliers de antimaffiabeweging Addiopizzo (xe2x80x98vaarwel protectiegeldxe2x80x99) op gang, maar in Calabrixc3xab kunnen ze daar alleen nog maar van dromen. Cogliandro probeert daarin nu verandering te brengen xe2x80″ tot op heden als een van de weinigen.
 
Basta!
xe2x80x9cDe xe2x80x99ndrangheta zal uiteindelijk worden verslagen. We zijn het zat! Als je om geld komt vragen, word je aangegeven. Basta! Ik accepteer niet dat mijn kinderen straks moeten ondergaan wat ik heb ondergaan. Ik wil ze achterlaten in een eerlijkere maatschappij. Als me dat niet lukt, vergeef ik het mezelf nooit.xe2x80x9d
 
Lees het hele artikel in One11NL

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s