Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

Zet in op boeren die vooroplopen in dierenwelzijn en gezond voedsel

2 reacties

Media_xl_554762Leden van Milieudefensie en van het burgerinitiatief Megastallen Nee voeren actie tegen de komst van nieuwe megastallen. xc2xa9 anp

Een opinie van Hein Vrolijk, zelfstandig onderzoeker en adviseur innovatie en clustervorming.

Alleen al het woord megastallen vinden de voorstanders van schaalvergroting zwaar overdreven. Ze verwijzen naar gigabedrijven in bijvoorbeeld Californixc3xab, met tienduizenden varkens. De vraag is of we met megastallen niet een wedstrijd spelen die we qua kostprijs toch verliezen van de buitenlandse gigastallen. In ons dichtbevolkte landje met een goed opgeleide bevolking moeten we het niet hebben van grootschaligheid maar vooral van slimme en 'omgevingsvriendelijke' landbouw, in de meest brede zin van het woord. Volgens de voorstanders is juist grootschaligheid nodig om die landbouw te realiseren. Ze verwijzen naar onderzoek waaruit blijkt dat milieu en dierenwelzijn bij grote stallen beter geregeld zijn dan in kleine. Dit big is better-argument berust op een bekende fout uit de argumentatieleer. Moderne productiemethoden zijn meestal op een aantal punten beter; dat heet technologische vooruitgang. Modernisering gaat, zeker in de landbouw, bijna altijd gepaard met schaalvergroting. Maar daaruit mogen we niet concluderen dat het de schaalvergroting is die tot betere resultaten leidt.

Verbeteringen op aspecten die maatschappelijk belangrijk en/of commercieel aantrekkelijk zijn, kunnen ook heel goed in kleinere bedrijven worden doorgevoerd. Als er tenminste voldoende kritische massa is voor kleinschalige modernisering. En dat laatste wordt niet bereikt wanneer alle boeren zich op schaalvergroting kunnen, willen of moeten richten.

Lees het hele bericht in Trouw

2 thoughts on “Zet in op boeren die vooroplopen in dierenwelzijn en gezond voedsel

  1. Dat is het zeker…ik snap hier helemaal niets van :*)

  2. @Annet: Het is de formule voor Blue Monday, bedacht door Cliff Arnall. Ik vind het humor. Vandaar dat ik het als positief bericht heb geplaatst.
    Een remedie om niet depressief te worden vandaag…
    Klik even op ‘oplossing’ voor de gehele uitleg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s