Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

Naar de weekendschool

Een reactie plaatsen

Elke zondag gaan honderden kinderen uit achterstandswijken enthousiast naar de weekendschool. Heleen Terwijn bedacht dertien jaar geleden de plek waar jongeren hun nieuwsgierigheid kunnen uitleven.

Naar de weekendschool Elke zondag staan honderden kinderen uit negen achterstandswijken in Nederlandse steden welgemoed klaar om naar school te gaan. Ze krijgen er sterrenkunde van de beste wetenschappers, filosofie van vooraanstaande denkers, maar ook praktijkles van ingenieurs, verpleegkundigen, ambassadeurs. Na drie jaar school ontvangen ze een officieel diploma, uitgereikt door de burgemeester.
 
Niet vreemd dat kinderen in de rij staan om mee te mogen doen. Toch moest Heleen Terwijn (43) zich dertien jaar geleden de blaren op de tong praten bij financiers om haar idee, een weekendschool, van de grond te krijgen xe2x80″ zo ver stond men nog af van begrip voor jongeren in zwakke wijken.
 
xe2x80x9cIk deed onderzoek in de Bijlmer naar schoolmotivatie en toekomstperspectieven en trof veel sombere jongerenxe2x80x9d, vertelt Terwijn. xe2x80x9cZe verveelden zich suf en ze hadden geen idee wat er allemaal te doen is in de wereld.xe2x80x9d De kinderen waren dertien, veertien jaar oud, maar veel opties voor hun toekomst waren al afgesloten. Terwijn: xe2x80x9cIk zag hen afglijden. Ik dacht: wat een lousy manier om met kinderen om te gaan.xe2x80x9d
 
Maar ja, Terwijn was gewoon sociaalwetenschappelijk onderzoeker, geen ondernemer of docent. Juist in wetenschappelijk onderzoek had ze een reputatie opgebouwd. Aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) had ze psychologie gestudeerd bij xe2x80x98emotiehoogleraarxe2x80x99 Nico Frijda. Hij inspireerde haar om als een van de eersten ter wereld onderzoek te doen naar beleving van schaamte xe2x80″ een tot dan toe onontgonnen terrein.

Lees het hele artikel in One11NL

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s