Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

Nigeria zet voorzichtige eerste stap naar eerlijker verkiezingen

Een reactie plaatsen

Gastblogger Marietje Schaake voor NRC:

Vrijdagavond, terwijl de zon in Nigeria onder ging, stelde ik me voor hoe via talloze stoffige zandweggetjes de stembiljetten en andere verkiezingsmaterialen op hun plek zouden komen. Er waren 4 vrachtvliegtuigen vol met stembiljetten nodig om de 75 miljoen stemgerechtigden in het grootste land van Afrika in 120.000 stemlokalen te laten stemmen. We hoorden hoe vrijwilligers in stemlokalen zouden overnachten, om de materialen te bewaken en om het stemmen op tijd te laten beginnen.

De helft van de Nigeriaanse bevolking is jonger dan 18. Zij hebben nog nooit eerlijke en vrije verkiezingen meegemaakt. Hoewel een einde kwam aan militair bewind in 1999, is het politieke systeem niet rechtvaardig en ondemocratisch. Het land is rijk, maar de overgrote meerderheid leeft in bittere armoede. De politieke elite verrijkt zichzelf in een ongekend corrupt systeem. Een bekend gezegde in Nigeria is: xe2x80x98We eten in verkiezingstijdxe2x80x99, dat verwijst naar het kopen van stemmen van mensen die vaak zo goed als niets te eten hebben. Nigerianen zijn veerkrachtig en positief, tegen alle stromen in. Ze zijn vol hoop dat deze verkiezingen een breuk met het verleden en een stap naar een betere toekomst zullen zijn. Die stap is hard nodig.

In de week voor de verkiezingen sprak ik met jongeren, journalisten, kandidaten, religieuze leiders en andere waarnemers. De voorbereidingen door de verkiezingscommissie leken goed te verlopen, maar toch werden de verkiezingen op de geplande verkiezingsdag zelf nog een week uitgesteld. Het bleek niet gelukt om materialen op tijd te verspreiden. In het verleden zou hiervoor nooit verantwoordelijkheid worden genomen, en zouden verkiezingen gewoon doorgaan; de resultaten lagen van te voren toch al vast. Het vertrouwen in de voorzitter van de verkiezingscommissie was opmerkelijk. Professor Jega geniet respect van elke Nigeriaan die ik sprak. Een week en vele verdere voorbereidingen later kwam dus een tweede kans. De verkiezingen bestaan uit 3 rondes waarin parlement en senaat, president en gouverneurs worden gekozen.

Lees het hele blog in: nrc.next

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s