Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

Positief met zwarte rand

4 reacties

Osama Bin Laden is dood. Is dit een positief bericht voor de wereld? Als je de kranten en berichtgevingen hier op naleest lijkt het een zeer grote overwinning op de jarenlange strijd tegen het terrorisme. Obama krijgt felicitaties vanuit de hele wereld. 'Een gedenkwaardige prestatie en een overwinning voor Amerika,', zegt de  voormalige Amerikaanse president George W. Bush. En de Britse premier David Cameron zei dat de dood van terroristenleider Osama bin Laden 'grote opluchting zal brengen voor mensen over de hele wereld'.

Maar ik krijg niet het gevoel dat hoort bij een overwinningsroes. En dat komt omdat elke gewelddadige dood voor mij geen vreugde oproept, ook al is het slachtoffer zelf debet aan grote moordpartijen en andere verschrikkingen. D66-leider Alexander Pechtold op Twitter: 'Van mij had hij zich mogen verantwoorden voor een internationaal gerechtshof.' Minister Hans Hillen van Defensie is gematigd enthousiast: 'Het is misschien een mooie dag voor de wereld en de veiligheid. Maar terreur heeft vele gezichten en de meeste kennen we niet. Symbolisch is het misschien een goed moment, maar het is nog niet veiliger. Vergeldingsacties zouden altijd kunnen. Maar los daarvan is het goed dat de Verenigde Staten deze strijd gevoerd hebben. Jammer dat hij niet levend gepakt kon worden. Een proces is altijd beter. Strijd tegen terreur is nog niet over en waakzaamheid moet blijven.'

Ik spreek daarom de hoop en wens uit dat de dood van Bin Laden een verandering teweeg zal brengen in het denkpatroon van mensen die terrrorisme als enige mogelijkheid zien om de wereld te verbeteren. Het bestrijden van het terrorisme is nodig, maar er zijn wellicht ook andere methoden om deze te bestrijden, zoals de hand in eigen boezem steken, en zien wat het eigen aandeel is geweest in die eindeloze oorlogvoering, waarbij telkens wordt gereageerd op wat 'de ander' fout doet. De vicieuze cirkel doorbreken dus. 

Het is wellicht een ijdele hoop, maar toch spreek ik hem uit, en dat kan nooit kwaad… 

Zie ook Zo werd Osama Bin Laden gepakt

xc2xa9Marijke van der Scheer

4 thoughts on “Positief met zwarte rand

  1. Jij verwoordt heel goed wat ik vanochtend, toen ik het hoorde, zo ongeveer voelde, maar toen nog niet precies onder woorden kon brengen.
    “Een gewelddadige dood” noem jij het en daarom vroeg ik mij af of ‘gedood’ niet eigenlijk ‘vermoord’ moest zijn.

  2. @Thxc3xa9rxc3xa8se: ‘Dood door geweld’ is voor mij hetzelfde als ‘vermoord worden, maar misschien geeft het woord ‘vermoord’ het krachtiger en duidelijker weer.

  3. Helemaal en van harte mee eens!

  4. Bin Laden was een religieus fanaticus, en was daarin niet gekker dan “dominee” Terry Jones. Maar Bin laden had meer financixc3xable middelen, meer charisma en meer aanhangers. Daardoor kon hij een groep mensen zo gek krijgen om zijn terroristische acties, o.a. op ambassades en het WTC, te volvoeren.
    Daarmee werd hij ook een symbool voor de overwinning van zijn gekte op de kapitalistische gekte van “de grote vijand”, die hem eerst geholpen had om de Russische vijand te verslaan, een even grote “heidense macht”, al zal hij daar een ander woord voor gehad hebben.
    Nu is hij in de geest van aanhangers van zijn gekte een “martelaar”, en zal nu wel omringd door weet ik hoeveel maagden in het hiernamaals aan de dialyse liggen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s