Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

De boekenezel

Een reactie plaatsen

Tien jaar geleden was Luis Humberto Soriano een ploeterende onderbetaalde onderwijzer die met zijn biblioburro, een ezel bepakt met boeken, overal kinderen en volwassenen tot lezen aanspoorde. Nu is er een netwerk van xe2x80x98ezelbibliothekenxe2x80x99 en wordt meester Soriano betaald voor zijn liefdewerk.

De boekenezel Het speelt zich allemaal af in La Gloria, een stoffig dorp in het noorden van Colombia. Een rammelbus brengt de bezoeker over modderwegen vol kuilen naar het gehucht van vijf straten, waar zeventig families wonen. La Gloria ligt niet ver van Aracataca, de geboorteplaats van schrijver Gabriel Garcxc3xada Mxc3¡rquez en met zijn zestigduizend inwoners in vergelijking met La Gloria een wereldstad.
 
Je moet in Colombia een beetje geluk hebben met de plek waar je wordt geboren: in een rijk gezin of in een arm gezin, in een stad of op het platteland, dicht bij de bewoonde wereld of uren varen over de rivier. Van dat alles hangt af of je behoorlijk onderwijs krijgt, en goed onderwijs bepaalt je toekomst. De bewoners van La Gloria hebben het niet bijster getroffen. Ze knopen de eindjes aan elkaar van de opbrengst van hun schaarse land of verhuren zich als dagloner. xe2x80x9cKwestie van met de machete kunnen omgaanxe2x80x9d, zoals de meester zelf zegt.
 
Luis Soriano werd in La Gloria geboren maar woonde van zijn achtste tot zijn achttiende in de grote stad Valledupar, zoxe2x80x99n vijf uur naar het noordoosten met de bus en vlak bij de Caraxc3xafbische noordkust. Hij maakte er zijn middelbare school af en ging naar de universiteit. Waarschijnlijk was het dankzij zijn verblijf daar dat hij begreep hoe weinig mogelijkheden kinderen in zijn dorp hebben om verder te komen dan hun ouders.

Lees het hele artikel in One11.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s