Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

Tom Poes wordt 70 jaar

Een reactie plaatsen

Tompoes 'Tom Poes woonde dicht bij een groot woud. Daar wandelde hij graag, want je kunt van alles beleven in zoo'n bosch.' Zo begon 70 jaar geleden het allereerste verhaal over Tom Poes van tekenaar Marten Toonder (1912-2005).

Vanaf vrijdag ligt een replica van het boekje Tom Poes ontdekt Het geheim der blauwe aarde in de winkels. Ook verschijnt deze week een aantal heruitgaven van De avonturen van Tom Poes en heer Olivier B. Bommel. Het is de bedoeling dat alle Bommelverhalen opnieuw worden uitgegeven, aldus de uitgever.

Voordat de eerste avonturen van Tom Poes in boekvorm uitkwamen, waren ze al als strip verschenen in De Telegraaf. De eerste aflevering verscheen 16 maart 1941. Marten Toonder was door de krant gevraagd een stripverhaal te bedenken, omdat de voorraad strips met Mickey Mouse op was. Bovendien waren de Duitse bezetters niet gecharmeerd van deze Amerikaanse held.

Maatschappijkritiek
Uit een stapel tekeningen werd gekozen voor een tekening van een (nog naamloze) poes die in een duister landschap liep. De nieuwe feuilleton werd een groot succes en nog datzelfde jaar begon Toonder aan de productie van Tom Poes-legpuzzels en -bordspelen.

Het was een eis van de krant de plaatjes te scheiden van de tekst, dus zonder tekstbalonnen. De subtiele humor en maatschappijkritiek van Toonder was toen al aanwezig. Zo verwijzen grote gelaarsde reuzen naar de Duitse soldaten. In 1944 stopte hij met zijn werk bij de krant en legde zich toe op het vervalsen van identiteitskaarten.

Bron: Parool

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s