Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

Medemenselijkheid als wapen

Een reactie plaatsen

Joseph Oubelkas werd in Marokko als 24-jarige ten onrechte veroordeeld voor drugshandel en zat jaren vast in een Marokkaanse cel. Zijn moeder schreef hem honderden brieven die zijn moraal hoog hielden. Hij ondersteunde medegevangenen en schreef een boek over zijn ervaringen. “Ik ben hier goed uitgekomen, maar om onschuldige Marokkanen bekommert niemand zich.”

Medemenselijkheid als wapen De ‘groentjesruimte’ zegt hij onmiddellijk. En natuurlijk ‘de dierentuin’. Lang hoeft Joseph Oubelkas niet na te denken over zijn antwoord op de vraag wat de verschrikkelijkste herinneringen zijn aan de vierenhalf jaar dat hij onschuldig in Marokkaanse gevangenissen zat.
 
Het was niet makkelijk positief te blijven onder de mensonterende omstandigheden in gevangenschap. Maar het lukte hem, en hij inspireerde zelfs celgenoten. Maffiabazen werden makke lammetjes in zijn bijzijn. Hij steeg in de hiërarchie. Medemenselijkheid was zijn geheim: “Iedereen kan het leren”, is zijn stelling.
 
Joseph Oubelkas (30) uit Raamsdonksveer werd in december 2004 opgepakt voor drugshandel, raakte verstrikt in het door en door corrupte Marokkaanse rechtssysteem en werd zonder bewijs tot tien jaar celstraf veroordeeld. Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat een vertrouwensadvocaat na onafhankelijk onderzoek heeft vastgesteld dat de veroordeling onterecht was. In juni 2009 keerde Oubelkas terug in Nederland. Afgemat, maar geenszins verbitterd.

Lees het hele artikel in One11NL

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s