Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

'We moeten selectief roven van religie'

5 reacties

Het boek dat ik geschreven had willen hebben. Het beschrijft zo exact de ideeën en gedachtenspinsels die al heel lang in mijn hoofd rondcircelen. Ik zie dit boek als een mogelijk begin van een brug slaan tussen gelovigen en ongelovigen. Meer dan het lezen waard. xa9Marijke

ALAIN%20DE%20BOTTON Met religieuze doctrines heeft Alain de Botton niet veel op. Toch kan de kerk een voorbeeld zijn, schrijft hij in 'Religie voor athexefsten'. "Kerken brengen vreemden bij elkaar."

'Ik geef niet om religie", zegt Alain de Botton. Het is een opmerkelijke uitspraak voor iemand die zojuist een boek heeft geschreven over hoe leerzaam godsdiensten kunnen zijn. De titel maakt het nog verwarrender. 'Religie voor athexefsten' heet het nieuwe boek van de bestsellerauteur uit Groot-Brittannië. Wat is precies zijn ambitie? In elk geval heeft hij geen apologie geschreven. "Er zijn zoveel dingen verkeerd aan religie. De vervolging van indianen in Zuid-Amerika, de Spaanse inquisitie, elf september, pedofiele priesters. Maar ik voelde niet de behoefte om hierop in te gaan. Het is namelijk nooit bij me opgekomen dat religies perfect zouden zijn. Ik wil ze dan ook niet verdedigen."

Hoe zou u uw verhouding tot religie typeren?

"Ik ben tegen veel doctrines van georganiseerde religies en dan met name tegen hun verklaringen voor het ontstaan van het universum en voorspellingen van de toekomst. Tegelijkertijd ben ik zeer gexefnteresseerd in hun rituele, esthetische, educatieve en morele dimensies. Ik vind dat de seculiere samenleving gaten vertoont die gevuld zouden kunnen worden met sommige van die inzichten. In wezen stel ik een selectieve roof voor van bepaalde ideeën. Hier schrikken veel mensen van, maar hier is niets vreemds aan. Als het literatuur betreft gaan we ook selectief te werk. We kunnen van literatuur houden maar hoeven tegelijk niet alles mooi te vinden. Hetzelfde moet mogelijk zijn voor religie."

Wat kunnen we leren van religie?

"We willen tot een gemeenschap behoren, maar vaak hebben we niet de mechanismen om zulke gevoelens te activeren. In een grote stad spreek je zelden met iemand op straat. Niet omdat iedereen onvriendelijk zou zijn, maar omdat er geen context is. Wat religies vaak doen is een context creëren waarin we ons open kunnen stellen aan anderen. Als je mensen niet aan elkaar voorstelt, worden ze argwanend. Maar je moet die ontmoeting tussen vreemden wel organiseren. De kerk kan als model dienen, waar mensen samenkomen zonder dat ze iets gemeenschappelijks hebben. Er soms wordt gezegd dat Facebook het probleem kan oplossen. Ik denk echter dat Facebook het tegenovergestelde doet. Het brengt juist mensen bij elkaar met vergelijkbare interesses. Dus ontmoet je geen vreemden."

Gelovigen hebben kerken, zegt u, maar vergelijkbare seculiere instituties zijn schaars. Vervult uw School of Life die functie?

"Er bestaat zeker verwantschap. Om te beginnen bepleiten we een nieuwe manier van leren. Uitgangspunt is dat mensen worstelen met problemen én dat ze hiermee ergens naartoe willen. Ten tweede zijn we gexefnteresseerd in het bouwen van een gemeenschap. London is een eenzame stad waar de kansen beperkt zijn om rond een bepaalde thema samen te komen met vreemden. Natuurlijk zijn er ontelbare lezingen in de stad. Maar nadat die zijn afgelopen vertrekt iedereen weer. Daarom organiseert de school activiteiten rond een onderwerp, die ook altijd een element van gemeenschappelijkheid in zich hebben. Is dit typisch religieus? Nee, maar er spelen vergelijkbare kwesties."

Lees het hele bericht in Trouw

5 thoughts on “'We moeten selectief roven van religie'

 1. Moet je af en toe doen: op je rug liggen in een weiland, park, langs een vaart… dan kijken naar de wolken…ze maken verre reizen en de vlinders weten er van… mooi om over te dromenen mee te reizen… voor njits gaat de zon op en voor niets kun je naar de wolken kijken… het maakt blij en gelukkig…

 2. Dank weer voor je bijdrage Andre Naber!

 3. Ja ik las hierover maar kon me niet concentreren…mgelijk speelde mee dat ik bezoekjes kreeg…

  Iets verenigen wat tegengesteld is is altijd boeiend…om zo toch tot een zekere overeenkomst te komen..

  Zoals het karakter van een mens, ogenschijnlijk ook vol tegenstrijden zit en ze te verenigen tot één geheel: een heel mens…

  Boeiend…

  Liefs, Annet

 4. ik maak meer typfoutjes omdat ik met twee vingers typ…soms zelfs één, mijn computer boven is out of order….blëh….

 5. Ik heb Alain de Botton een keer beluisterd én bekeken bij de Van der Leeuwlezing in Groningen. Toen viel het mij al op dat hij heel verrassende heldere ideeen heeft over hoe de wereld met een paar simpele wijzigingen er veel beter voor zou kunnen staan. Geen taaie stof, maar een met veel humor doorspekt betoog was het.

  Ja, de hele mens, ook één van mijn stokpaardjes..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s