Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

Bomen en planten verbeteren menselijke gezondheid

3 reacties

Foresttrail 
In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken verbetert je gezondheid door het anraken van een boom.

Nu is wetenschappelijk bewezen dat bomen vele aandoeningen verzachten, zoals bijvoorbeeld psychische aandoeningen, ADHD, concentratiestoornissen, depressies en hoofdpijn.

Je hoeft de boom niet zelf aan te raken om beter te worden, hetzelfde resultaat wordt namelijk verkregen wanneer je in de nabijheid van de boom bent, zo stelt auteur Matthew Silverstone in Blinded by Science.

Veel studies hebben reeds aangetoond dat de gezondheid en het welzijn van kinderen zowel psychologisch als fysiologisch significant verbeteren wanneer zij contact hebben met planten. De studies concluderen dat kinderen er zowel cognitief als emotioneel op vooruit gaan wanneer ze kunnen spelen in een groene omgeving.

Een uitgebreid rapport over de volksgezondheid onderzocht de associatie tussen groene ruimtes en de mentale gezondheid van mensen en concludeerde dat ‘toegang tot de natuur significant kan bijdragen aan ons geestelijk vermogen en welzijn’.

Wat is de oorzaak van deze significante effecten?

Tot nu toe werd altijd gedacht dat open groene ruimtes de oorzaak waren van dit effect. Matthew Silverstone toont op een wetenschappelijke manier aan dat het niets te maken heeft met de aanwezigheid van groen maar dat het gaat om de vibrationele eigenschappen van bomen en planten die zorgen voor de verbetering van onze gezondheid.

Hoe bexefnvloeden bomen en planten onze fysiologie? Het heeft te maken met het feit dat alles om ons heen vibreert en dat verschillende vibraties biologisch gedrag bexefnvloeden. Wanneer je een glas water drinkt dat behandeld is met een vibratie van 10 Hz verandert onmiddellijk de mate waarin je bloed stolt. Hetzelfde gebeurt bij bomen. Wanneer je een boom aanraakt bexefnvloedt het vibrationele patroon van de boom de verschillende biologische processen in je lichaam.

Eén studie concludeerde: “Veilige, groene ruimtes zijn, als het gaat om de behandeling van sommige mentale aandoeningen, mogelijk net zo effectief als voorgeschreven medicijnen”. Zou het niet mooi zijn om te horen dat doktoren sommige aandoeningen behandelen door een wandeling in het bos aan te raden in plaats van dat ze een serie pillen voorschrijven?

Stadsleven

In een nieuwe studie heeft professor Andreas Meyer-Lindenberg van de Universiteit van Heidelberg in Duitsland aangetoond dat hersengebieden die emoties en angsten reguleren overactief zijn bij stadsbewoners wanneer zij last hebben van stress.

Mensen die woonachtig zijn in steden hebben 21 procent meer kans op angststoornissen en 39 procent meer kans op stemmingswisselingen dan mensen die op het platteland wonen. Daarnaast komt schizofrenie twee keer zoveel voor in de stad als op het platteland.

De resultaten die gepubliceerd zijn in Nature tonen aan dat de amygdala van de deelnemers die momenteel in steden wonen overactief was onder stress. De amygdala is een sensor in het brein die actief wordt wanneer er gevaar dreigt en wordt daarom gerelateerd aan angsten en depressies.

Daarnaast bleek de cortex cingularis overactief bij participanten die geboren zijn in steden. De cortex cingularis is bijvoorbeeld belangrijk bij het controleren van emoties. Lindenberg denkt dat het onderzoek goed gebruikt kan worden bij het ontwerpen van toekomstige steden.

Bronnen: Naturalnews.com en Guardian.co.uk

3 thoughts on “Bomen en planten verbeteren menselijke gezondheid

  1. Ik begin met vast te stellen dat het hier gaat om twee zeer verschillende dingen. Die meneer Silverstone is een econoom en “serial entrepeneur”, een pure zakenman, die weet hoe je een boek verkoopt.
    Het tweede is een publicatie in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Nature, en heeft niet te maken met het verhaal van Silverstone, waarvan de aanbeveling op mij een zweverige indruk maakt: ik moest onvermijdelijk denken aan Jomanda met haar dwaze instralerij-verhalen. Maar goed, met de titel van zijn boek geeft hij al aan dat hij een wetenschapshater is. Zet hem dus niet neer als iemand die iets “wetenschappelijk bewezen” heeft…

  2. Dus dit is volgens jou geen positief bericht, Niklas?

    Ik raak wel eens een boom aan, en voel me daar heel goed bij. Heb er geen wetenschappelijke bewijs voor nodig om dit zo te voelen. Dus laat ik dit bericht gewoon staan. Elke lezer kan dit bericht op zijn/haar eigen wijze interpreteren.

  3. @Marijke: dat is iets heel anders – ik voel zelf ook prettig in een boomrijke omgeving. Maar “water drinken dat behandeld is met een vibratie van 10 Hertz” is héél erg Jomanda – in tegenstelling tot het tweede onderwerp in dit artikel!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s