Positieve berichten

Positieve berichten als vitaminen voor de ziel

'Mislukte parel' Michon bracht troost-televisie

Een reactie plaatsen

De gisteren begraven Ikon-coryfee Mary Michon was pionierster op het gebied van docudrama. Ze ging niet, zoals nu in Hilversum veelal het geval is, achter een bureau zitten om rare 'reality' te bedenken, maar haalde haar bezieling uit het leven zelf.

xa9 anp

Met een scherp oog voor drama laafde ze zich aan de verhalen van gewone mensen en schakelde vervolgens acteurs in om die te verbeelden. Dat was vrij nieuw in Hilversum en het leidde tot aangrijpende televisie-documenten.

Zondag vertelt ze over haar werk in een herhaling van het Ikon-interview dat Annemiek Schrijver ('Het vermoeden') in 2009 met haar had. Michon (1939) was toen al ernstig ziek, maar, zoals altijd, gekleed als diva. Ze was per slot van rekening ooit begonnen als musicalster bij Jos Brink. Op haar kleding droeg ze een broche in de vorm van een mislukte parel. "Van een vriend gekregen. Ik heb een bepaalde vorm van geluk gevonden, maar, zoals de meeste mensen, het échte geluk niet. Die vriend zei: Jij bent als een mislukte parel. Die blijft zich ondanks alles aan de oesterrand vastklampen om glans uit te stralen. Jij weet van geen opgeven."

Langs bos en beemd en berm en wei, zoals de programmamaakster het zelf uitdrukte, zocht ze haar onderwerpen. Zo was het sterven van haar jonge broer in 1967 een van Michons inspiratiebronnen voor de jaren tachtig drama-serie 'Een spannend bestaan'. Ze wist hoe moeilijk ouders en kinderen spraken over de vroegtijdige dood van een jong gezinslid en probeerde die pijnlijke stilte een beetje te doorbreken.

Zoals ze ook aan andere taboes knabbelde: trouwen met een migrant, seksuele voorlichting, jeugdcriminaliteit, prostitutie.

Michon voelde zich bij de 'rebelse' Ikon van de jaren zeventig en tachtig, geleid door de legendarische ds. Wim Koole, als een vis in het water. De 'Geloof hoop & liefde-show' van Wim Neijman, ook wel de oerknal van de Nederlandse praatprogramma's genoemd, bracht voor het eerst gewone mensen in beeld die over de meest intieme zaken spraken: abortus, eenzaamheid, verliefdheid en geloof. Michon zat in de redactie.

Enkele weken voor haar sterven ging ik bij Mary Michon op ziekenbezoek in Amsterdam. Ze zei: "Ik geloof dat je nooit iets raar moet vinden in het leven. Of vreemd of gek. Veroordeel dingen niet, maar ga na waarom mensen doen zoals ze doen. Dan kom je bij hun drama terecht. Dat is pas interessant."

Ze kon zich ergeren aan de soms oppervlakkige research in Hilversum. Voor de jongerenserie 'Link' stuurde ze 'haar' researcher Ida Overdijk tien dagen lang op stage in een jeugdgevangenis. Ook mocht de jonge theologe naar Amsterdam CS om tippelaarsters te interviewen. Michon had met haar programma's maar één doel: herkenning en daarmee troost bieden aan lotgenoten. Haar inspanningen bleven niet onopgemerkt. In 1986 won ze met 'Een spannend bestaan' een eervolle Nipkow-vermelding.

Vanuit een vrijzinnig-christelijke geloofsopvatting gaf ze haar werk iets pastoraals mee. Toen ik Michon in 1999 ter gelegenheid van haar pensioen mocht interviewen, zei ze het zo: "Mijn hoop is dat mensen ondanks alles ooit mogen vertoeven op grazige weiden." Het is het mooiste dat mij ooit in een interview is verteld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s